mintos

vrijdag 23 maart 2012

Beleggen in fondsen



Fondsen : diversifiëren en delegeren

• Een beleggingsfonds is geld samengebracht door verschillende beleggers en beheerd door professionelen (banken, beursvennootschappen, verzekeringsmaatschappijen). De belegger die een fonds aanschaft, krijgt deelbewijzen ervan. De beheerder probeert het geld te laten renderen en beter te doen dan de referentie-index van het fonds. Het fonds kan zich richten naar aandelen, obligaties of beide (gemengde fondsen) op thesaurie (geld, termijnrekeningen), vastgoed, enz. 
Het kan zich ook beperken tot een land, een regio, een sector, een index, een munt, enz 
• Gezien een fonds altijd belegt in verschillende effecten, geniet u direct van een doorgedreven diversificatie vanaf de eerste belegde euro. Een uitstekende zaak voor degene die niet over voldoende geld beschikken om eigenhandig een voldoende grote diversificatie in de portefeuille door te voeren. 

Om met succes in fondsen te beleggen : vijf tips

1- Stel uw portefeuille samen in functie van uw profiel. Hoe meer tijd u hebt, hoe meer risico u kunt verdragen. U kunt dan ook in aandelenfondsen beleggen. Deze fondsen dragen meer risico in zich maar zullen op langere termijn een hoger rendement met zich meebrengen (opteer voor fondsen die beleggen in veelbelovende domeinen, sectoren, beurzen en goedkope munten…). Indien u weinig risico wenst te nemen, verwijzen we naar obligatiefondsen. Ze zijn een veilige haven wanneer de beurzen ondermaats presteren. 
2- Diversifieer. Een gespecialiseerd fonds dat belegt in één enkel land biedt geen goede risicospreiding aan. Opteer voor een fondsenkorf (elk fonds belegt in een verschillend domein) of voor gemengde fondsen (de beheerder verdeelt zijn middelen tussen obligaties en aandelen tussen landen, sectoren en munten). 
3- Kies een goed beheerd fonds. Fondsen gespecialiseerd in dezelfde sector kunnen uiteenlopende resultaten boeken. Alles hangt af van de kwaliteit van het beheer. Een goed fonds zal een gestage progressie laten optekenen, die hoger ligt dan de beurs zonder dat enorme risico’s zijn genomen. Test-Aankoop invest en Fondsen & Sicavs hebben een methodologie ontwikkeld die het kaf van het koren scheidt. 
4- Beperk de kosten. De instapkosten bij de aankoop van een fonds kunnen oplopen tot 3 %. Sommige financiële tussenpersonen verlagen deze kosten of beter nog schrappen ze in hun geheel. 
5- Volg uw fondsen goed op. Voldoet uw fondsenportefeuille nog steeds aan uw risicoprofiel ? Wordt het geen tijd om winst te nemen en andere fondsen te kopen. Worden uw fondsen nog steeds goed beheerd? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten