mintos

zaterdag 31 augustus 2013

Goud als investeringGOUD ALS INVESTERING


De interesse in goud als belegging, is door de onstabiele aandelenbeurs explosief gestegen. Beleggers investeren massaal in goud en beleggen in deze vorm is dan ook de meest populaire alternatieve beleggingsvorm op dit moment. Is het beleggen in goud wel zo aantrekkelijk als het geschetst wordt en wat komt er bij kijken? In dit artikel wordt het beleggen in goud onder de loep genomen.

De bekendste vertegenwoordiger van beleggen in goud is Willem Middelkoop. Bekend geworden als presentator van RTL Z en zijn commentaar op de financiële situatie in diverse TV programma's, ging Willem Middelkoop zich begin 2008 richten op de handel in goud.

De beleggingsvormen
Door de toenemende interesse in goud als belegging, is het beleggen in de drempel om hierin te investeren lager geworden en zijn er tal van beleggingsproducten ontstaan. Van het zelfstandig aankopen en verkopen van goud, tot beleggingsfondsen.

Goud beleggingsfondsen
Het Gold & Discovery Fund is in 2008 opgericht door o.a. Willem Middelkoop. Het fonds belegt voornamelijk in edelmetaalbedrijven (ongeveer tachtig procent), maar heeft ook posities in bedrijven die actief zijn op het gebied van uranium en gasexploratie. Het fonds is AFM goedgekeurd echter wel met eis dat het alleen toegankelijk is voor beleggers die minimaal 50 duizend Euro investeren.

Naast het Gold & Discovery Fund, zijn er tal van andere beleggingsfondsen die zich specialiseren in goudwinningsbedrijven, bedrijven die ook andere mineralen winnen of posities hebben in andere mijnaandelen.
Goud staven en munten
Beleggingsmunten komen in verschillende vormen voor en worden uitgegeven door verschillende regeringen wereldwijd. De waarde van de goudmunten als belegging wordt bepaald door de waarde van het fijn goudgehalte en een premie (vergelijkbaar met transactiekosten bij aandelen). Beleggingsmunten variëren in omvang van 1/20 ounce tot 1000 gram.

Een belangrijk misverstand is de verwarring met gedenkmunten, omdat daar naast het fijn goudgehalte ook zeldzaamheid meeweegt in de waardebepaling.

Goudstaven variëren van 1 gram tot 400 troy ounces. Onder kleine staven wordt verstaan, goudstaven met een gewicht minder dan 1000 gram. De autoriteit op gebied van goudstaven, Gold Bars Worldwide, meldt dat er 94 geaccrediteerde producenten zijn, over 26 landen. In totaal worden er meer dan 400 soorten standaardgoudstaven geproduceerd. De Gold Council geeft aan dat goudstaven doorgaans minimaal voor 99,5% bestaan uit fijn goud.

Interessante links

Geen opmerkingen:

Een reactie posten