mintos

zaterdag 25 februari 2012

Over mezelf

Al jaren hou ik me bezig met de aan en verkoop van obligaties.
Meestal ga ik voor een hoog rendement dit houd wel iets meer risico in maar bij een goede aanpak wort dit herleid tot een minimum.
Spreiding is altijd zeer belangrijk ook bij obligaties.
De eerste regel is dan ook : beleg nooit meer dan 5% in een obligatie.
Zo wordt eventueel verlies beperkt tot een minimum.
Het voordeel van losse obligaties tegenover obligatiefondsen is dat u zelf de controle hebt over uw beleggingen. Als u kiest voor een obligatiefonds te kopen of verkopen dan kies je ook om alle dus ook de goede en de slechte obligaties te verkopen. Bij losse obligaties kunt u deze keuze zelf maken.
Dit is dus mijn bedoeling met dit blog.
-Om meer informatie te verschaffen over intersante obligatie.
-Om meer informatie te verschaffen hoe de obligatiemarkt werkt.

Als je jezelf verdiept in de obligatie markt zal je merken dat er vaak gouden zaken te doen zijn .
Wie wil nu geen hoger rendement behalen op zijn spaargeld ?
Het beleggen in obligaties brengt veel minder risico met zich mee dan aandelen maar het rendement is vaak hoger of toch evenwaardig .


Mail me, klik hier.

6 opmerkingen:

  1. Goedendag,
    Reuze jammer dat er geen contactmogelijkeid is met u als blogger. Is dit alsnog mogelijk?
    Ik heb een vraag die ertoe kan leiden, dat dit blog nog interessanter kan maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goeiedag,
    Bedankt voor uw zeer nuttige informatie. Ik heb nog volgende vraag: Is het enkel in geval van faillissement van de bank of bedrijf van de uitgever van de eeuwigdurende obligatie, dat men het inlegkapitaal volledig of gedeeltelijk kwijt is? Of zijn er nog andere risico's, addertjes onder het gras?
    Hartelijk dank voor uw antwoord.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Achtergestelde obligatie hebben op zich geen vervaldatum hierdoor krijg je ook een hoger rendement.Maar vaak is er wel een datum voorzien waarbij ze kunnen terugbetalen. sommige obligatie veranderen dan ook van vaste coupon in een variabele.
    Bij moeilijkheden van de uitgever kan ook besloten worden om de coupon niet uit te betalen dit hangt ook af van de uitgever zo kan ING 8% perp niet nalaten om de coupon uit te betalen maar eventueel alleen uitstellen.Bij faillissement van de uitgever ben je benadeeld tegenover de andere obligatiehouders . Deze hebben altijd voorrang ook eventuele andere schuldeisers krijgen voorrang. De aandeelhouders daarintegen komen op de laatste plaats te staan.
    Daarom is het steeds belangrijk om te bekijken hoeveel risico een achtergestelde obligatie inhoud. Zo is deze van ING of ASR een veel kleiner risico dan SNS 11,25% perp.
    ASR heeft als voordeel dat de Nederlandse staat de een grote aandeelhouder is. ASR heeft ook nog een interessante achtergestelde lopen met een coupon van 10% met vaste rente tot 2019 daarna wordt hij variabel maar zal op zijn minst ook 10% bedragen. Noteert wel aan 9,6% boven pari. Een goede spreiding is zeer belangrijk zo verklein je het risico aanzienlijk

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben erg blij dit Blogje te hebben gevonden. Eindelijk iemand die zich 100% focust op BONDS. Heb je wellicht nog tijd om wat basis zaken te schrijven over obligaties ?

    Bijvr. met name bij welke Broker je het beste de obligaties kan kopen ?

    Als niet ervaren belegger is het mij opgevallen dat de BONDS markt niet zo transparant is als de aandelenmarkt en ook niet zo toegankelijk is. Als je bijvr in buitenlandse bonds wil beleggen (bijvr Braziliaanse staats obligaties) dan is dit bij Alex niet mogelijk



    BeantwoordenVerwijderen
  5. Veel gewone staatsobligaties kun je gewoon aankopen via argenta (online).
    ook fortuneo heeft een zeer groot aanbod ook via binckbank heb je een mooi aanbod.
    Het is niet zo eenduidig waar je precies een bepaalde obligatie kunt aankopen .
    Maar met deze combinatie geraak je al een heel eind ver.Het grootste aanbod van deze drie heeft Fortuneo.
    Voor sommige obligaties kun je niet anders dan aankopen via een grootbank zoals Belfius (Dexia)
    Ik wijs je er wel op dat momenteel de koersen zeer hoge toppen scheren en dat het instapmoment op heden niet zo ideaal is. Er zijn natuurlijk altijd mogelijkheden maar vandaag ben je dan verplicht om uit te kijken naar high yields.
    Als je hierin wenst te beleggen kijk je best uit naar het onderliggende risico.Ofwel spreid je via obligatiefondsen en laat je het werk over aan derden.
    In opkomende landen zou ik dit ook aanraden om een betere spreiding te krijgen .
    Zoals uw voorbeeld Brazilie , veel potensieel maar wel zeer onderhevig aan de prijs van olieprodukten .ook de munteenheid geeft risico daarom is het noodzakelijk om te zorgen voor een goede spreiding.

    BeantwoordenVerwijderen