mintos

maandag 5 maart 2012

Hoe werkt de obligatiemarkt



Zoals alle financiële produkten worden obligaties verhandeld op een markt. In termen van volume is de obligatiemarkt is  de grootste ter wereld.

In een eerste fase zal een onderneming die nieuwe obligaties uitgeeft een beroep doen op de primaire obligatiemarkt waar deze effecten door verscheidene investeerders (banken, particuliere fondsen,...) worden aangekocht. Wilt  men op lange termijn investeren, heeft de aankoop op de primaire markt het voordeel dat de uitgifteprijs nog niet aangetast is door de wet van vraag en aanbod tussen de verkopende en kopende partij. Eenmaal uitgegeven wordt de obligatie immers geruild op de secondaire obligatiemarkt. Zij wordt daar een verhandelbaar financieel effect waarvan de koers wijzigt in de tijd.

Zodra de obligatie op de markt is, komt ze in concurrentie met andere schulden. Bij een zelfde risicograad als andere obligaties maar met een hoger rendement, zal voor dit effect een hogere vraag zijn waardoor de koers stijgt (uitgedrukt in percenten). Deze prijsstijging zorgt er dan weer voor dat het uiteindelijk rendement voor de nieuwe belegger daalt.

De obligaties zullen zodoende veel arbitrages ondergaan op de secondaire obligatiemarkt. Deze onevenwichten in de prijzen worden door de financiële spelers uitgespeeld om winsten te genereren. Maar tegelijkertijd is hun optreden gunstig om te grote verschillen tussen de aangeboden rendementen op dit type van financiële produkten te temperen. Uiteraard zal u nooit de garantie hebben dat u bij een verkoop van uw obligatie vóór de vervaldatum dezelfde prijs zal krijgen als de aanschafwaarde. Wie in obligaties belegt, moet er rekening mee houden dat het niet risico vrij is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten